Vodstvo prevzela Altea, Slovenci čakajo šibkejši veter

Organizatorjem evropskega prvenstva razreda Melges 24 je bilo vreme tudi drugi tekmovalni dan naklonjeno. V zmernem maestralu so izpeljali tri plove in s skupno šestimi regatami zadostili pravilom veljavnosti prvenstva. Po odbitku najslabšega rezultata je vodstvo prevzela italijanska jadrnica Altea.

Njen krmar, Andrea Racchelli, je v Portorožu večkrat sodeloval na regatah evropskega pokala in dvakrat tudi zmagal – leta 2014 in 2017. V ožji krog favoritov sodi tudi drugouvrščena estonska posadka Lenny, ki je v Portorožu slavila leta 2019, medtem ko je trenutno tretjeuvrščeni Warcanoe iz ZDA slast zmage v Piranskem zalivu okusil leto poprej.

Dvema slovenskima sestavama v domačih vodah ne gre po načrtih. Atena Jureta Jerkoviča je danes pridobila štiri mesta in trenutno zaseda 26. mesto, toda prepričani so, da lahko posežejo še višje. “Nazadnje smo z melgesom jadrali oktobra lani, nakar se je zaradi pandemije in prepovedi prehoda meja vse ustavilo. Nekaj resnih treningov smo uspeli opraviti šele ta konec tedna, a po močnem vetru, resnici na ljubo, nikoli nismo bili dobri. Če bo v naslednjih dneh pihalo manj kot 7 vozlov lahko rezultat še krepko izboljšamo in pridemo tudi med prvo deseterico," je suveren član posadke Emil Jerkovič, ki najbolj obžaluje, da se jim je med četrto preizkušnjo odvezalo prednje jadro, kar jih je stalo dobre uvrstitve, saj so s šestega mesta nazadovali na 19..
 

Pac-Man, ki ga krmari Alan Mahne Kalin, je v skupnem seštevku danes napredoval na 38. mesto. Flota 40 jadrnic iz 14 držav bo z morskimi obračuni nadaljevala jutri ob 13. uri.