Kdor čaka, dočaka! Začelo se je evropsko prvenstvo Melges 24

Po številnih negotovistih se je danes  v Piranskem zalivu začelo evropsko prvenstvo razreda Melges 24, ki bi ga moral Jahtni klub Marina Portorož gostiti že lani, a je bilo zaradi pandemije prenešeno v leto 2021. Na jadralni regati tekmuje 40 posadk iz 14 držav, med njimi dve slovenski.

Po treh dneh izpolnjevanja obrazcev, meritev opreme in ostalih formalnosti je 40 posadk natanko ob poldne izplulo iz Marine Portorož ter na regatnem polju pred Piranom zarezalo v valove burje. Vetrovni sunki od 8 do 12 vozlov so polnili jadra športnih jadrnic v prvem in tretjem plovu, medtem ko je v drugi regati prevladal maestral.

Dolg in s taktičnega vidika izjemno naporen uvodni dan se je najbolje izšel za estonsko ekipo Lenny (6.,5.,11.), čigar krmilo vodi dobitnik dveh olimpijskih odličij Tonu Toniste. Na drugem mestu mu sledi švedska zasedba SWE 715 krmarja Jinasa Berntssona (7.,1.,18.) z enakim številom točk kot tretjeuvršeni Chingi-Aile (8.,2.,16.) iz Švice. Na četrtem mestu velja omeniti še italijansko moštvo Arkanoe by Montura (4.,22.,1.), ki si je zagotovilo odlično izhodišče s pomočjo dveh Slovencev – nekdanjega olimpijca Karla Hmeljaka in Vida Jeranka.
 

Ostalim domačim sestavam ni šlo tako dobro. Jure Jerkovič je Ateno zasidral na 30. mestu, Alan Mahne Kalin pa Pac-Mana na 39. mestu.