Brčin v Portorožu pomagal Britancem do naslova evropskih podprvakov

Evropsko prvenstvo jadralnega razreda Melges 24, ki je potekalo od torka do sobote v Portorožu, se je zaključilo z zmago italijanske ekipe Altea. Do drugega mesta je s pomočjo Branka Brčina v zadnjem plovu prijadrala posadka Gill Race Team iz Velike Britanije. Najboljša slovenska uvrstitev je bilo 28. mesto Atene.
40 jadrnic iz 14 držav je od torka do sobote merilo moči v Piranskem zalivu, ki se je ves teden kopal v soncu in zmernem maestralu. “Čeprav vremenska napoved sprva ni bila obetavna, smo uspeli izpeljati 11 od načrtovanih 12 regat. Še bolj pa me veseli udeležba, saj smo kljub omejitvam zaradi COVID-a v Slovenijo privabili lepo število tekmovalcev," je bil s potekom zadovoljen predsednik organizacijskega odbora David Bartol.
Na regatnem polju je oznake najhitreje obračala Altea krmarja Andree Racchellija, čigar najslabši rezultat je bilo 12. mesto v zadnji regati. Kljub temu so v skupnem seštevku zadržali vodstvo in prvič postali evropski prvaki.
Srebro je v Veliko Britanijo odnesel Gill Race Team, ki se je spogledoval z medaljo manj žlahtnega leska, dokler se ni ekipi na krovu pridružil slovenski taktik Branko Brčin. “Britanci so zadnji dan potrebovali zamenjavo člana posadke in tako sem vskočil jaz. Pred regato sem jim dal nekaj taktičnih nasvetov, jih opozoril na lokalne pasti, toda večino dela so opravili sami, zato si velikih zaslug za drugo mesto ne pripisujem," je bil ob proslavljanju uspeha skromen Brčin. Na tretjem mestu so se zasidrali Estonci z jadrnico Lenny, ki prav tako niso bili od muh, saj je krmilo vihtel dobitnik dveh olimpijskih odličij Tõnu Tõniste.

Izmed dveh slovenskih moštev je imela boljši iztržek Atena Jureta Jerkoviča. “Poznala se nam je neuigranost in pomanjkanje regat. Polovico prvenstva smo se lovili, ko smo se končno uskladili, pa se nam je iztekel čas," je 28. mesto ocenil Jerkovič. Alan Mahne Kalin je s Pac-Manom pristal na 37. mestu.